Blog: 5 tips voor een creatieve brainstormsessie

BrainstormsessieIedereen die wel eens heeft deelgenomen aan een brainstormsessie weet dat dit “creatieve’’ proces niet altijd even soepel verloopt. Zo kan het ontbreken aan creativiteit of lukt het maar niet om met nieuwe plannen op tafel te komen. Het kan ook zo zijn dat dezelfde deelnemers vaak aan het woord zijn of dat er veel geeltjes in de zaal hangen, maar de ideeën vaag blijven. Wilt u zeker weten dat u alles uit uw brainstormsessie haalt? Met onderstaande vijf tips brengt u uw brainstormsessie vast en zeker tot een succes!

1. Voorbereiding deelnemers

Laat de deelnemers aan de brainstormsessie van te voren na te laten denken over het onderwerp. De deelnemers hebben dan vooraf al een referentiekader en hierdoor komt het proces tijdens de sessie sneller op gang.

2. Het proces

Laat iedere deelnemer zodra de brainstormsessie opgang komt zijn of haar ideeën op een post-it noteren. Beoordeel de ideeën van een ander nog niet. Dit kan ten koste gaan van het creatieve proces. Verdeel de ideeën vervolgens in drie categorieën: -Direct uitvoerbaar. -Uitvoerbaar, maar met budget benodigd of nog verdere uitwerking nodig. -Op de lange termijn uitvoerbaar en/of een droom. Na het gezamenlijk splitsen kunt u de direct uitvoerbare ideeën nog met alle deelnemers door ontwikkelen door elke deelnemer zijn of haar mening te laten noteren bij het idee van een ander. Begin dan met het meest extreme out of the box idee en kom langzaam tot de kern door constant kritische vragen te stellen over de uitvoerbaarheid en over de aansluiting bij de doelstellingen van uw bedrijf of project.
brainstorm

3. Brainstormen voor het omgekeerde

Een andere techniek die van pas kan komen bij uw brainstormsessie is: brainstormen voor het omgekeerde van wat u wilt. Uw doelstelling is bijvoorbeeld: meer producten of diensten verkopen. U kunt dan samen met de deelnemers manieren verzinnen om de klanten weg te jagen. Dus bijvoorbeeld geen enkele reclame voeren, hoge prijzen etc. Indien het slechtste plan ooit is bedacht draait u het plan volledig om.

4. Frisse ideeën en inzichten

Voor de brainstorm is het van belang dat er voldoende frisse ideeën en inzichten naar voren komen. Om dit zo optimaal mogelijk te stimuleren zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld een wekker plaatsen om te voorkomen dat de sessie te lang duurt. Plan daarnaast voldoende pauzes in, een goede kop koffie en een frisse neus bevorderen de energie en creativiteit van uw deelnemers. Laat de deelnemers vervolgens na een pauze wisselen van plek. Door verschillende mensen en persoonlijkheden met elkaar samen te laten werken ontstaan er vrijwel zeker nieuwe inzichten.

5. Maak gebruik van een inspirerende ruimte

Hang bijvoorbeeld inspirerende quotes aan de muur of geef de ruimte een andere sfeer door gebruik van gekleurde verlichting. De kleur oranje versterkt bijvoorbeeld de optimistische gevoelens, de creativiteit en de vitaliteit bij mensen. Gebruik van muziek en geur kan daarnaast ook inspiratie aan uw sessie geven.

Gele Kegels Eindhoven biedt diverse inspirerende ruimtes aan. Uiteraard kunnen wij u ook adviseren op het gebied van kleur, geur en muziek gebruik tijdens uw bijeenkomst. Kom gerust eens langs voor een rondleiding of neem vrijblijvend contact op via 040 – 202 60 00 of welkom@gelekegelseindhoven.nl.

Voor zeven tips over een effectieve vergadering klik hier.